5 vecí, ktoré by ste mali mať v domácej pracovni

V poslednej dobe dosť vzrástol počet ľudí pracujúcich na home office. Najväčší podiel na tom mala samozrejme pandémia covidu. Pokiaľ chcete z domu pracovať plnohodnotne a hlavne pohodlne, mali by ste si v samostatnej miestnosti vašej domácnosti zriadiť domácu pracovňu. V článku vám poradíme, čo všetko by taká pracovňa v dome mala obsahovať.

Reklamy

Základom je pracovný stôl

Pracovňa v byte môže byť dostatočne pohodlná len s kvalitným a rozmerným pracovným stolom. Jeho doska by mala byť dosť veľká na to, aby pohodlne pojala váš počítač a všetky veci, ktoré potrebujete ku každodennej práci. Miesto si nechajte aj na dekoračné prvky, ktoré budú vašu prácu spríjemňovať.

V neposlednom rade by mal váš stôl obsahovať aj pár zásuviek, prípadne odkladaciu skrinku. Vysoký by mal byť aspoň 70 cm.

Čoraz používanejšou alternatívou sú polohovacie pracovné stoly. Výška sa na nich dá pohodlne nastaviť, a vy tak môžete striedať prácu v sede a prácu v stoji. Ušetríte si tak zdravotné problémy v oblasti chrbta.

pracovny stol

Nezabudnite na pohodlnú stoličku

Stolička je spolu so stolom najdôležitejšou výbavou domácej pracovne. Musí umožňovať zdravé sedenie, inak sa dlhodobá práca čoskoro podpíše na vašom zdraví.

Základom je nastavenie výšky. Pri práci musíte totiž sedieť tak, aby ste dodržali pravidlo 90°. To znamená, že pri sedení vaše paže a predlaktia zvierajú uhol 90°, medzi trupom a stehnami je tiež uhol 90°, a nakoniec rovnaký uhol zvierajú aj vaše stehná a lýtka. Chodidlá musia byť celou ich plochou pevne na zemi. K tomu, aby ste takto mohli sedieť, si budete potrebovať nastaviť stoličku presne podľa vašich potrieb.

Stolička by mala byť dostatočne pohodlná a zároveň pevná (v prípade, že sa budete chcieť na chvíľu oprieť a relaxovať). Vyberajte preto z ergonomicky tvarovaných kúskov.

Externý monitor

Pokiaľ pracujete na notebooku, hlavne na type, ktorý má menšiu obrazovku, dobrým parťákom sa pre vás môže stať externý monitor.

Jednoducho ho pripojíte k notebooku a môžete pracovať. Monitor ešte vylepší vaše sedenie, pretože obraz budete mať akurát v úrovni očí a nebudete musieť pozerať smerom dolu. Dlhodobo ohnutý krk vždy prináša problémy s krčnou chrbticou.

Naviac sa pre niekoho väčší monitor tiež môže stať cestou, ako byť pri práci rýchlejší a efektívnejší.

Odkladacie priestory

Odkladacích priestorov musí byť v pohodlnej pracovni vždy dostatok. Niekto si vystačí s tým, čo bude mať v stole. Pokiaľ ale vykonávate prácu, pri ktorej si ukladáte hromadu vytlačených dokumentov, budete potrebovať samostatný odkladací priestor.

Ideálny bude kancelársky nábytok, domáca knižnica či pár odkladacích regálov. Poskytnú dostatok priestoru pre dokumenty i pre hardware (svoje miesto môžu mať na polici napríklad tlačiareň alebo skener). Dokumenty si prehľadne organizujte do zakladačov. Vždy tak rýchlo nájdete to, čo budete práve potrebovať.

V neposlednej rade nezabudnite na rôzne dekorácie či rámčeky s fotografiami, ktorými váš odkladací priestor ozdobíte. Doplní to atmosféru vašej pracovne a vy sa v nej budete cítiť pohodlne.

Kvalitný router či modem

Home office by vo väčšine prípadov bez pripojenia k internetu nebol možný. Budete preto potrebovať tiež kvalitné zariadenie, ktoré vás k internetu pripojí.

Vždy sa ho snažte umiestniť čo najbližšie k počítaču či notebooku. Dosiahnete tak najlepšieho možného Wi-Fi pripojenia. Ideálne ale je pripojiť sa pomocou ethernetového kábla. Toto pripojenie je najrýchlejšie, najspoľahlivejšie a nie sú v ňom takmer žiadne výpadky. A výpadky sú práve to, čo pri práci z domova potrebujete zo všetkého najmenej.

Podobné články