Manuálny a automatický mlynček na kávu – skvelé porovnanie a ako si vybrať ten najlepší

Milovníci dobrej kávy vedia, že najlepšie chutí čerstvo namletá káva. Na prípravu kávy z mletých zŕn však potrebujete kvalitný mlynček na kávu. Môže byť poháňaný ručne alebo automaticky pomocou elektriny. Obe majú svoje výhody aj nevýhody. V druhej časti tohto článku nájdete praktického sprievodcu výberom najlepšieho mlynčeka na kávu podľa kľúčových parametrov.

Reklamy

Výhody ručného mlynčeka na kávu

Ak sa rozhodnete pre ručný mlynček na kávu, je to dobrá voľba najmä vtedy, keď meliete malé množstvo kávy pre vlastnú potrebu. S ručným mlynčekom si môžete každý deň pripraviť čerstvo namletú kávu. Hlavnou výhodou ručnej brúsky je často na prvý pohľad výrazne nižšia cena. Zvyčajne však zabezpečuje aj kvalitnejšie mletie kávy, ktorá sa neprehreje. S ručným mlynčekom môžete tiež ľahko regulovať hrubosť mletia kávy. Pre mnohých ľudí je pri ručnom mlynčeku dôležitý aj štýlový dizajn a rituál prípravy vlastnej kávy.

Nevýhody

Nevýhodou ručných mlynčekov je, že na mletie kávových zŕn musíte otáčať kľukou. Iný spôsob neexistuje, takže ak uvažujete o pravidelnom mletí veľkého množstva kávy, s ručným mlynčekom budete mať veľké problémy. S ručným mlynčekom zároveň nedosiahnete veľmi jemné mletie.

ruční mlýnek na kávu

Výhody automatického mlynčeka na kávu

Elektrické mlynčeky sa používajú oveľa pohodlnejšie ako ručné. Keď rozmýšľate, či je lepší ručný alebo elektrický mlynček, ako jednoduché vodítko vám môže poslúžiť množstvo kávy, ktoré potrebujete pravidelne mlieť. Ak ide o väčšie množstvo, kde by ručné brúsenie bolo fyzicky a časovo náročné. Takýto mlynček je vhodný napríklad do kancelárií a všade tam, kde denne pripravíte veľké množstvo šálok kávy. Elektrické mlynčeky na kávu majú zvyčajne väčšiu nádobu na kávu a sú vyrobené v modernom dizajne. Kvalitné modely ponúkajú možnosť nastavenia na jednoduché ovládanie a optimálne výsledky mletia.

Nevýhody

Medzi nevýhody automatického mlynčeka na kávu patrí vyššia obstarávacia cena. Nesprávne nastavenie môže tiež spôsobiť prehriatie kávových zŕn, čo by mohlo pokaziť chuťové vlastnosti kávy.

Ako si vybrať najlepší mlynček na kávu

Keď ste sa rozhodli pre manuálny alebo automatický mlynček na kávu, je čas vybrať si konkrétny kus. Najlepšie sa to robí, keď viete, aké parametre treba sledovať a čo je dôležité pre správny výber.

Typ mechanizmu mletia

Jedným z veľmi dôležitých parametrov pri výbere nového mlynčeka na kávu je typ mlecieho mechanizmu. Tu sa môžete rozhodnúť medzi viac alebo menej tromi možnosťami. Ide o brúsne kamene alebo keramické či oceľové čepele.

Elektrický mlynček na kávu má najčastejšie nože. V tomto prípade sú lepšou voľbou modely s keramickými nožmi, ktoré sa v porovnaní s oceľovými nožmi toľko nezahrievajú, takže je menšie riziko nežiaduceho prehriatia kávy počas mletia. Trojbritvový nôž umožňuje predovšetkým rýchle mletie kávy. Problémom však môže byť, že kávové zrná nie sú pomletá na presne rovnako veľké kúsky. To môže ovplyvniť arómu a chuť výslednej kávy.

Naopak, ručné mlynčeky na kávu majú vždy prítomné brúsne kamene. Aj v tomto prípade sú bežnou voľbou keramické mlecie kamene, ktoré vám pomôžu dosiahnuť rovnomerné mletie bez spálenia zŕn.

Môžete si však kúpiť aj elektrické mlynčeky s kvalitnými mlecími kameňmi. Pomocou tohto mechanizmu môžete dosiahnuť rovnomerné mletie jednotlivých zŕn. Okrem toho môžu byť brúsne kamene ploché alebo kužeľovité v závislosti od použitého materiálu. To ovplyvňuje kvalitu mletia, ale aj celkovú životnosť mlynčeku.

  • Ploché mlecie kamene – ponúkajú vyššiu rýchlosť mletia, ale aj rýchlejšie opotrebovanie, napríklad po 300 kg zomletých kávových zŕn.
  • Kónické brúsne kamene – samotné brúsenie je pomalšie, ale účinnejšie a tento mechanizmus má dlhšiu životnosť. Trvá dvakrát dlhšie, kým sa opotrebuje, keď je potrebné zomlieť približne 700 kg kávových zŕn.
  • Keramické mlecie kamene – neprehrievajú sa a neskresľujú výslednú chuť kávy, čo určite ocení každý milovník dobrej kávy.
  • Oceľové mlecie kamene – oceľ sa rýchlejšie zahrieva, takže pri takomto mlynčeku môže byť vyššie riziko prehriatia kávy a straty kvality arómy. 
automatický mlýnek na kávu

Veľkosť nádrže

Ak si vyberáte mlynček na kávu, aby ste si každý deň pripravili malú porciu čerstvo namletej zrnkovej kávy, v podstate sa nemusíte ničoho obávať. Pri väčšom množstve mletej zrnkovej kávy zvážte veľkosť násypky.

Veľký zásobník na kávu uľahčuje časté dopĺňanie. Na druhej strane to môže zbytočne zväčšiť veľkosť samotného zariadenia. Musíte teda nájsť kompromis medzi množstvom kávy, ktoré potrebujete namlieť, a požadovanou veľkosťou mlynčeka.

Kapacita zásobníka do 70 gramov postačuje na prípravu jednej až dvoch šálok denne. Väčšie modely s kapacitou násypky 250 až 450 gramov sú však vhodnejšie pre väčšie domácnosti alebo na použitie vo firmách. Ešte väčšiu kapacitu ponúkajú profesionálne mlynčeky na kávu, ktoré sa používajú v reštauráciách a kaviarňach, kde sa bežne pripravujú desiatky až stovky šálok denne.

Nastavenie hrubosti mletia

Hrubosť mletia kávových zŕn je tiež dôležitá pre dosiahnutie požadovanej chuti a arómy kávy. Väčšina lepších modelov ponúka nastavenie hrubosti mletia, takže si môžete určiť, či chcete väčšie kúsky alebo veľmi jemné mletie. Hrubosť mletia určuje, na aký druh kávového nápoja sa zmes pripravuje.

  • Na prípravu klasického espressa potrebujete jemne zomletú kávu.
  • Najhrubšie mletie sa používa na filtrovanú kávu alebo french press.

Požiadavky na údržbu a čistenie

Pri pravidelnom používaní mlynčeka na kávu je dôležité zohľadniť požiadavky na údržbu. Vo všeobecnosti je náročnejšie brúsne kamene dôkladne vyčistiť, pretože v záhyboch môžu zostať nečistoty alebo vlhkosť. Závisí to však od samotného mechanizmu mlynčeka na kávu a jeho konštrukcie. 

Údržbu je potrebné vykonávať pravidelne, aby sa zabránilo nepriaznivému ovplyvneniu chuti a arómy čerstvo namletej kávy. V ideálnom prípade by sa mal mlynček po každom použití dôkladne vyčistiť. Platí to najmä pre modely s mlecími kameňmi, v ktorých sa usadzuje viac nečistôt a éterických olejov uvoľnených počas mletia kávových zŕn. Na skutočne precízne čistenie všetkých rôznych záhybov mlecieho mechanizmu slúžia špeciálne tablety. Tie sa jednoducho vložia do mlynčeka a melú sa namiesto kávy.

Dizajn

Aj keď je mlynček na kávu čisto praktickým zariadením, dôležitý je aj jeho vzhľad. Často je to veľmi dôležitý nástroj na to, aby ste si mohli naplno vychutnať rituál prípravy kávy. Okrem dizajnu je dôležitý aj použitý materiál. Chuť kávy môžu ovplyvniť aj komponenty z nehrdzavejúcej ocele. Na druhej strane sa však vnútorné časti z nehrdzavejúcej ocele ľahko udržiavajú a čistia, aby boli hygienicky čisté.

Výber podľa značky

Pri výbere elektrického mlynčeka na kávu sa zamerajte na modely od spoločností DeLonghi, Bosch alebo Graef. Zohľadniť môžete aj cenové rozpätie, v ktorom môžete za mlynček na kávu minúť stovky alebo dokonca tisíce eur. Stačí sa pozrieť na ponuku mlynčekov a začať vyberať podľa uvedených parametrov.

Podobné články