Jednoduché čistenie pripálenín

Pri každodennom varení sa aj skúsenému kuchárovi občas podarí niečo pripáliť. Či už sú to pripálené panvice, hrnce alebo plechy, pri predstave zdĺhavého čistenia sa dokáže každému zatočiť hlava. Našťastie aj pri tomto probléme existujú jednoduché riešenia, vďaka ktorým bude čistenie oveľa jednoduchšie a kratšie. 

Reklamy

Nemusí ísť len o hrnce

Veľa ľudí, hlavne mamičky na materskej sa snažia pri varení stihnúť aj iné veci. Vtedy bohužiaľ pravdepodobnosť pripálením stúpa oveľa viac. Niekedy však stačí aj chvíľka nepozornosti a nešťastie je na svete. Niekedy za to dokonca môže aj nesprávny riad. Nekvalitné hrnce alebo panvice majú oveľa väčšiu tendenciu k pripáleninám. Pripáleniny však nemusia vznikať len na vašich hrncoch. Nie je nič nezvyčajné keď sa pri varení zašpiní aj sporák. Vyčistiť sporák však nemusí byť také zložité ako je to napríklad pri panviciach, ak sa navyše na tento problém zameriate hneď po varení, pôjde to oveľa jednoduchšie ako keď necháte škvrny zaschnúť.

Pri čistení pripálenín veľa ľudí používa drôtenky alebo silu. Tak môžete svoje hrnce alebo iný riad veľmi jednoducho poškodiť. Navyše pri materiáloch ako je napríklad teflón, stačí jeden malý škrabanec a do vášho jedla sa budú vyplavovať škodlivé chemikálie. Aj keď reklamy v televízií tvrdia niečo iné, s týmto problémom si nedokážu poradiť ani umývačky riadu, tie môžu problém ešte zhoršiť keď sa pri vysokej teplote ktorá je v umývačke zapečú ešte viac. Na vyčistenie škvŕn pri tom nepotrebujete nič špeciálne. Stačí vám niekoľko surovín, ktoré máte zaručene už doma. 

cooking, wok, chinese

Babské rady

Kedysi, keď ešte neexistovali rôzne chemické čistiace prostriedky, našim babičkám museli stačiť jednoduché suroviny, na ktorých silu sa pomaly zabúda. Ak vám pri varení obedu vzniklo niekoľko pripálenín, skúste niektorú z týchto metód:

Použite sódu bikarbónu a ocot

Sóda bikarbóna a ocot sú vašimi najlepšími priateľmi pri čistení pripálenín. Jednoducho nasypte vrstvu sódy na dno hrnca alebo panvice a pridajte ocot. Nechajte zmes pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc. Potom postačí špinu jemne zotrieť a vaše riady budú ako nové.

Citrusová sila

Citrusy, ako napríklad citróny alebo pomaranče, sú vynikajúce pri odstraňovaní pripálenín. Na dno hrnca vložte kôru z citróna a pridajte vodu a nechajte zmes prevrieť. Citrusová kyselina rozpustí pripáleniny a hrniec môžete ľahko vyčistiť.

Kombinácia sódy bikarbóny a octu

Vytvorte pastu zo sódy bikarbóny a octu tým, že postupne pridáte ocot k sóde, a miešajte, kým nevznikne konzistencia pasty. Následne touto pastou potrite pripálené miesta na hrnci alebo panvici a nechajte pôsobiť. Po krátkej dobe pôsobenia vám pôjde čistenie oveľa jednoduchšie.

myti nadobi

Keď príroda nestačí

Aj keď ide o overené spôsoby, v niektorých prípadoch nemusia pomôcť. Vtedy sa určite oplatí siahnuť po špeciálnych čistiacich prostriedkoch určených priamo na odstránenie pripálenín. Vyberte si produkt, ktorý je vhodný pre materiál vášho riadu, a postupujte podľa pokynov na obale.

Skvelým pomocníkom pri boji s pripáleninami je aj hliníková fólia. Položte kúsky fólie na dno hrnca, pridajte vodu a nechajte prevrieť. Tento trik môže pomôcť rozpustiť pripáleniny a uľahčiť čistenie. Hliníková fólia môže poslúžiť aj v prípade ak doma nemáte drôtenku. Dávajte však pozor na materiál z ktorého je riad vyrobený aby nedošlo k poškodeniu

Vďaka týmto jednoduchým trikom už pre vás nemusí byť čistenie pripálenín nočnou morou. Niekedy môže pomôcť kombinácia rôznych štýlov čistenia alebo čistiacich prostriedkov, musíte vyskúšať ktorý najviac vyhovuje vám alebo čo je hlavnejšie, vašim riadom. Takže keď sa vám nabudúce pri varení niečo pripáli, nevešajte hlavu a nekazte si príjemný pocit z prípravy chutného jedla.

Podobné články